Ok. 500 /600 g mielonego mięsa wieprzowego
1 namoczona w mleku kajzerka1 ogórek kiszony
1 cebula
kawałek boczku wędzonego
musztarda
sól
pieprz
czosnek
papryka słodka
mąka do panierowania
Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą z mleka kajzerkę oraz przyprawy sól, pieprz, czosnek ,papryka słodka.
Farsz
Cebulę, boczek i ogórka kroimy w kostkę.
Mięso podzielić na cztery równe części. Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi na blacie lub na dłoni na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra, posmarować musztardą na środku ułożyć farsz następnie zwilżonymi dłońmi uformować roladkę. Każdą roladkę obtoczyć solidnie w mące.
Na patelni rozgrzać dwie/trzy łyżki oleju i obsmażyć zrazy z każdej strony na złoty kolor. Następnie do patelni wlać wodę(około 1 szklanka ) i dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu obracając na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełnić odparowany płyn. Powstały podczas duszenia mięsa sos doprawić ewentualnie do smaku i zagęścić odrobiną mąki wymieszanej w kilku łyżkach wody.
Aby sos uzyskał ładny kolor można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego :)
pyszne
OdpowiedzUsuńpyszne kotlety
OdpowiedzUsuń