piątek, 8 marca 2019

Kotleciki z ryżem i warzywami

Pieczone w piekarniku kotleciki z mięsa mielonego warzyw i ryżu. Do ich przygotowania wykorzystamy nadmiar ugotowanego ryżu oraz kawałki warzyw które zalegają nam w lodówce. Można podawać z ulubionymi dipami i surówkami.
300 gramów mięsa mielonego
50 gramów ryżu
100 gramów papryki w strąku
100 gramów pieczarek
100 gramów cebuli
1/4 szklanki wody lub bulionu
Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona, czosnek,

Ryż ugotować, ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu.
Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni.
Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż i warzywa. Przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Z gotowej mieszanki zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8 sztuk) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Fajny przepis, poprawna forma to *gramów 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. super kotleciki,smaczne,robilam juz wiele razy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie bo nie smażymy

    OdpowiedzUsuń