czwartek, 21 lipca 2022

Gulasz bałkański z warzywami

 Pomysł na wykorzystanie schabu w nieco innej odsłonie. Aromatyczny gulasz z warzywami, ajvarem i ziołami. Pyszne jednogarnkowe danie które można podawać z różnymi dodatkami ale też jako samodzielne danie 


5 porcji
Około 600 g schabu
1 mała cukinia lub bakłażan
1 papryka czerwona
1 duża cebula biała
200 g pieczarek
4 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone
około 1 szklanka (250ml) ajvaru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 i pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
3 liście laurowe
1i pół łyżeczki rozmarynu suszonego
opcjonalnie szczypta chili
2-3 łyżki mąki pszennej

Umyte i osuszone mięso pokroić w paski o grubości około pół centymetra.
Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną, rozmarynem dokładnie wymieszać, następnie wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni lub rondlu rozgrzać około 5 łyżek oleju włożyć mięso i smażyć aż się lekko przyrumieni co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski, pieczarki pokrojone na plasterki i liście laurowe dalej smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodać ogórki pokrojone w półplasterki i cukinię lub bakłażana pokrojone w kostkę.
Całość dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Następnie dodać ajvar, koncentrat pomidorowy wlać około 1 szklankę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż składniki się połączą a całość nieco zgęstnieje. 
Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie do smaku.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, kluskami lub z pieczywem.
Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Nie trzeba dusić dłużej , aż mięso będzie miękkie?? Tan czas troche mnie zaskakuje. .

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej spróbować czy mięso jest miękkie, to zależy od mięsa w razie potrzeby należy dusić dłużej,

    OdpowiedzUsuń