wtorek, 26 marca 2019

Kotlety pożarskie

Niegdyś przysmak PRL teraz wraca do łask i bardzo dobrze bo to mega pyszny, delikatny kotlet z siekanego mięsa piersi kurczaka z dodatkiem ubitego białka jajek i sporej ilości zielonej pietruszki.
400 gram fileta z kurczaka
2 jajka M
3 pełne łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
ok. 40 gram roztopionego zimnego masła
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na bardzo malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut.
Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych)  i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.
Przekładamy kotlety i smażymy z jednej strony na  lekko złoty kolor i przewracamy na drugą stronę, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu przewracając aby kotlety były dobrze wypieczone z każdej strony.

21 komentarzy:

  1. Przepraszam, ale to przysmak II RP :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Jutro wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam my je bardzo lubimy :)

      Usuń
    2. Wielokrotnie jadłam są bardzo smaczne .

      Usuń
    3. Ja jeszcze obtaczamy w paseczkach pokrojonej bułki razem bułka tartą i są pycha te grzanecxki na kotletach wychodzą takie chrupiące😏 kotlevc

      Usuń
  3. Ciekawy przepis nigdy nie robilam jutro zrobię pewnie będą pyszne ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam u mnie będą dzisiaj 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy celowo w tym przepisie nie ma cebuli ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w drobiowych kotlecikach jakoś nie lubię cebuli, ale oczywiście można dodać :)

      Usuń
    2. Pamiętam, to kotlety pożarskie, bardzo smaczne,z mięsa mielonego drobiowego, co ważne dla organizmu dziecka i ludzi starszych. Polecam, bardzo Smaczne na Zdrowie!!!

      Usuń
  6. Po pierwsze to kotlety Pożarskiego, a nie pożarskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co za röznica.u nas tez sie möwilo Pozarskie

      Usuń
    2. Zawsze się znajdzie ktoś mądry z mania wyższości. Co za różnica, przecież wszyscy wiedzą o co chodzi

      Usuń
  7. Wyprubuje któregoś dnia na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis nie robiłam ale zrobię

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast masła do środka dodaję łyżkę majonezu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wyjdzie kotletów z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  11. Super dobre polecm

    OdpowiedzUsuń