400 gram fileta z kurczaka
2 jajka M
3 pełne łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
ok. 40 gram roztopionego zimnego masła
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na bardzo malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut.
Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych) i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.
Przekładamy kotlety i smażymy z jednej strony na lekko złoty kolor i przewracamy na drugą stronę, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu przewracając aby kotlety były dobrze wypieczone z każdej strony.
Przepraszam, ale to przysmak II RP :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Jutro wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam my je bardzo lubimy :)
UsuńWielokrotnie jadłam są bardzo smaczne .
UsuńJa jeszcze obtaczamy w paseczkach pokrojonej bułki razem bułka tartą i są pycha te grzanecxki na kotletach wychodzą takie chrupiące😏 kotlevc
UsuńCiekawy przepis nigdy nie robilam jutro zrobię pewnie będą pyszne ...
OdpowiedzUsuńPolecam u mnie będą dzisiaj 😊
OdpowiedzUsuńCzy celowo w tym przepisie nie ma cebuli ?
OdpowiedzUsuńTak w drobiowych kotlecikach jakoś nie lubię cebuli, ale oczywiście można dodać :)
UsuńPamiętam, to kotlety pożarskie, bardzo smaczne,z mięsa mielonego drobiowego, co ważne dla organizmu dziecka i ludzi starszych. Polecam, bardzo Smaczne na Zdrowie!!!
UsuńPo pierwsze to kotlety Pożarskiego, a nie pożarskie.
OdpowiedzUsuńA co za röznica.u nas tez sie möwilo Pozarskie
UsuńZawsze się znajdzie ktoś mądry z mania wyższości. Co za różnica, przecież wszyscy wiedzą o co chodzi
UsuńTo kotlety pozarskie. Tak były zawsze w karcie dań w restauracjach. W tych czasach byłam pracownikiem gastronomii.
UsuńTeż się mówi strogonow, a nie gulasz Strogonowa.
UsuńWyprubuje któregoś dnia na obiad.
OdpowiedzUsuńFajny przepis nie robiłam ale zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne :)
UsuńZamiast masła do środka dodaję łyżkę majonezu
OdpowiedzUsuńDobry patent :) Zrobię następnym razem :)
UsuńIle wyjdzie kotletów z tej porcji?
OdpowiedzUsuń5 - 6 porcji zależy od wielkości
UsuńSuper dobre polecm
OdpowiedzUsuń