wtorek, 26 marca 2019

Kotlety pożarskie

Niegdyś przysmak PRL teraz wraca do łask i bardzo dobrze bo to mega pyszny, delikatny kotlet z siekanego mięsa piersi kurczaka z dodatkiem ubitego białka jajek i sporej ilości zielonej pietruszki.
400 gram fileta z kurczaka
2 jajka M
3 pełne łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
ok. 40 gram roztopionego zimnego masła
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na bardzo malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut.
Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych)  i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.
Przekładamy kotlety i smażymy z jednej strony na  lekko złoty kolor i przewracamy na drugą stronę, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu przewracając aby kotlety były dobrze wypieczone z każdej strony.

23 komentarze:

  1. Przepraszam, ale to przysmak II RP :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Jutro wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam my je bardzo lubimy :)

      Usuń
    2. Wielokrotnie jadłam są bardzo smaczne .

      Usuń
    3. Ja jeszcze obtaczamy w paseczkach pokrojonej bułki razem bułka tartą i są pycha te grzanecxki na kotletach wychodzą takie chrupiące😏 kotlevc

      Usuń
  3. Ciekawy przepis nigdy nie robilam jutro zrobię pewnie będą pyszne ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam u mnie będą dzisiaj 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy celowo w tym przepisie nie ma cebuli ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w drobiowych kotlecikach jakoś nie lubię cebuli, ale oczywiście można dodać :)

      Usuń
    2. Pamiętam, to kotlety pożarskie, bardzo smaczne,z mięsa mielonego drobiowego, co ważne dla organizmu dziecka i ludzi starszych. Polecam, bardzo Smaczne na Zdrowie!!!

      Usuń
  6. Po pierwsze to kotlety Pożarskiego, a nie pożarskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co za röznica.u nas tez sie möwilo Pozarskie

      Usuń
    2. Zawsze się znajdzie ktoś mądry z mania wyższości. Co za różnica, przecież wszyscy wiedzą o co chodzi

      Usuń
    3. To kotlety pozarskie. Tak były zawsze w karcie dań w restauracjach. W tych czasach byłam pracownikiem gastronomii.

      Usuń
    4. Też się mówi strogonow, a nie gulasz Strogonowa.

      Usuń
  7. Wyprubuje któregoś dnia na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis nie robiłam ale zrobię

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast masła do środka dodaję łyżkę majonezu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wyjdzie kotletów z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  11. Super dobre polecm

    OdpowiedzUsuń