sobota, 3 listopada 2018

Sernik z brzoskwiniami

Najlepszy sernik na świecie z przepisu  mojej mamy. Sernik bez którego nie obejdą się żadne święta i uroczystości rodzinne. Pyszny delikatny i puszysty.



Ciasto kruche
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml.)
5 jaj żółtka ( białka wykorzystamy później)
200 gram margaryny lub masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto.
Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika.




Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm




Masa serowa
1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku
1 jajko
150 gram margaryny lub masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku
 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo 3/4 szklanki cukru zwykłego do ubicia z białkami

Jajko ucieramy z cukrem i margaryną albo masłem na puszystą masę.
Dodajemy kolejno po łyżce sera cały czas miksując.
Na koniec dodajemy budyń i dokładnie mieszamy
Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem.
Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową.


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami.


Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół bez termoobiegu.
Następnie zostawiamy włączoną tylko dolną grzałkę i pieczemy jeszcze 10/15 minut.
Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



20 komentarzy:

  1. czy spodniego ciasta nie trzeba wczesniej podpiec?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy spodniego ciasta nie trzeba wczesniej podpiec?

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie wypróbuję w te święta 😊mam nadzieję że go nie spieprzę 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda powodzenia i smacznego oraz smacznych świąt :)

      Usuń
    2. Sernik przepyszny. Tym razem zrobiłam z borówkami i też rewelacyjny ponieważ borówki nadały kwaskowy posmak

      Usuń
  4. Tylko jedno jajko? A dalej piszesz białka? Proszę o potwierdzenie🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta 5 żółtek a na później zostawiamy białka to znaczy że ubijamy i rozkładamy na owoce

      Usuń
    2. Do kruchego były jajka(tylko żółtka)więc białka zostały🤭

      Usuń
    3. Do kruchego były jajka (żółtka)więc białka zostały

      Usuń
    4. masz 5 białek bo do kruchego ciasta wykorzystasz tylko 5 żółtek

      Usuń
    5. Tak 5 żóltek do kruchego a białka które zostaną później ubijamy i na owoce pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Przepyszny!
    Nigdy nie miałam "ręki" do serników, a ten wyszedł przepyszny, polecam!
    I dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy mozna z mandarynkami z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, to praktycznie mój sernik, który robię od lat z tą różnicą, iż do ciasta na spód i wierzch dodaję tylko jedno jajko, natomiast do sernika 5 żółtek, reszta tak samo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój ulubiony 😊 i zawsze wychodzi, myślisz że udałby się z malinami zamiast brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny ze względu na konsystencję mogą sie "rozjechać" i puścić dużo soku podczas pieczenia:)

      Usuń