Na 9 porcji
27 krakersów
5 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
120 gram sera żółtego
1 duży ogórek konserwowy
6/7 łyżek majonezu
sól,pieprz
szczypiorek
Przygotowujemy trzy masy
1 warstwa
⧪
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno pokrojony ogórek konserwowy i dwie łyzki majonezu. mieszamy.
2 warstwa
⧪⧪
Tuńczyka odsączamy z zalewy dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy.
3 warstwa
⧪⧪⧪
Jajka gotujemy na twardo,obieramy.Oddzielamy białka od żółtek.Białka kroimy w drobną kosteczkę przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy 2 łyżki majonezu.Żółtka siekamy drobno i odkładamy na bok.
⬇
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 9 krakersów,wykładamy masę serową i rozprowadzamy równomiernie.
Przykrywamy następną porcją krakersów (9szt.)
Rozkładamy kolejną warstwę z masy tuńczykowej.
I kolejne 9 sztuk krakersów.
Na górze rozkładamy ostatnią masę z białek i posypujemy posiekanym żółtkiem i dekorujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Schładzamy w lodówce minimum 2 godzinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz