1 podwójny filet z kurczaka ok.500 gram
ok.100 g sera żółtego
4/5 plastrów szynki wędzonej
Omlet
2 jajka M
1 łyżka mąki pszennej
100 gram szpinaku mrożonego(rozdrobnionego)
sól pieprz
mały ząbek czosnku
Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować omlet o średnicy ok. 24 cm
Jajka roztrzepujemy dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak,przyprawiamy, ponownie dokładnie mieszamy.
Omlet smażymy pod przykryciem ,aż się całkowicie zetnie, odkładamy na bok.
Fileta rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,ale nie zbyt cienko.( najlepiej zrobić to przez folię spożywczą , nie zrobią się dziury)Filet układamy na folii tzw. błonką do dołu.
Fileta składamy tak aby powstał mniej-więcej prostokąt,po środku delikatnie zbijamy brzegi, tak aby powstał równy płat mięsa.Przyprawiamy sola i pieprzem.
Rozkładamy szynkę
Rozkładamy po całości połowę startego sera.
Na serze układamy omleta ,ewentualnie docinamy tak aby pokrył rozbity płat mięsa zostawiając 1 cm. margines z każdej strony.
Posypujemy drugą częścią sera.
Zwijamy od szerszego boku ściśle w roladę.
Folę aluminiową smarujemy olejem i zawijamy roladę .
Pieczemy w piekarniku ok. 45 minut 190 stopni.
Studzimy i wkładamy do lodówki na noc.
Kroimy na plastry ,ewentualnie zalewamy galaretą.
Z tych proporcji wychodzi około 8/10 plastrów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz