piątek, 12 listopada 2021

Schab faszerowany Tulipan

Fajny sposób na podanie schabu na rodzinny obiad. Super się prezentuje na stole i smakuje wybornie. Podaję go z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną. 

1 kg schabu 
150 g wędzonego boczku
100 g pieczarek
pól malej papryki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
1 małe jajko
Marynata
4 łyżki oleju
sól
spora ilość grubo mielonego pieprzu
słodka papryka

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy dokładnie.

Boczek i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość mieszamy.
Umyty i osuszony schab nacinamy wzdłuż w trzech miejscach nie nacinając go do końca. ( tak do połowy wysokości.) Smarujemy dokładnie marynatą.
W każde nacięcie wkładamy sporą ilość farszu.
Tak przygotowany schab zawijamy bardzo szczelnie w folię aluminiową lub związujemy sznurkiem.

Wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub minimum 2 godziny przed pieczeniem.
Po tym czasie mięso  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni wlewamy poł szklanki wrzątku i pieczemy kolejną godzinę.
Po upieczeniu schab wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut przed krojeniem.

Ps. powstały podczas pieczenia sos zaciągam niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. 
Smacznego :)



12 komentarzy:

  1. Witam. Czy pieczemy w foli? Czy zdejmujemy przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ! schab wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję ,że smakuje tak samo dobrze hak wygląda,biegnę po składniki🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po dolaniu wody, mięso ma nadal być owinięte w folię?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest przepyszny robiłam wiele razy dzisiaj przygotowałam na jutro do obiadu polecam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię właśnie go trzeci raz. Jest trochę czasochłonny ale warto się poświęcić . Pięknie wygląda i też pysznie pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń