wtorek, 9 listopada 2021

Szarlotka

 Czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki ? Jeżeli tak to na pewno bardzo znikoma ilość osób :) Ta jest bardzo kruchutka i lekka jak dla mnie idealne proporcje kruchego ciasta i jabłek. Najlepsza z gałką lodów wiadomo :) 

Ciasto kruche
200 g zimnego masła
4 łyżki cukru
300 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko M
1 łyżka śmietany

1 kg jabłek waga obranych i pokrojonych jabłek
pół łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
sok z połowy cytryny

Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone na kosteczki zimne mało i resztę składników na ciasto kruche.
Wszystkie składniki zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na około 30-40 minut.
W między czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone owoce przekładamy do garnka dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz cukier do smaku.
Jabłka  gotujemy co jakiś czas mieszając aż nieco zmiękną. 
Schłodzone ciasto kruche dzielimy na połowę.
Foremkę o wymiarach 26/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy równomiernie połową ciasta następnie  przekładamy jabłka. Na wierzchu rozkładamy druga część ciasta w formie drobnej kruszonki.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 



4 komentarze:

  1. Czy spodu nie podpiekamy wcześniej,żeby nie nasiąkł potem jabłkami i nie zrobił się zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podpiekałam wszystko robię jak w przepisie 😊

      Usuń
  2. Czy śmietana ma być kwaśna?

    OdpowiedzUsuń