piątek, 2 sierpnia 2019

Tosty francuskie z mozzarellą i pomidorem

Tosty francuskie można przygotować na różne sposoby i z różnego rodzaju pieczywa. Chleb, bułka, bagietka czy jak w tym przepisie chleb tostowy to świetna opcja na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Pyszne śniadanie które u nas znika w  mgnieniu oka :)
4 kromki chleba tostowego
1 kulka sera mozzarella
1 duży pomidor lub 2 małe
1 jajko L
3/4 łyżki mleka
liście dowolnej sałaty
kilka listków świeżej bazylii
grubo mielony pieprz
Masło do smażenia

W misce lub głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem.
Na dużej patelni roztopić ok. 2 łyżek masła.
Chleb tostowy maczamy w jajku i przekładamy na rozgrzane masło i smażymy z każdej strony ok. 2 minuty  uważamy aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży aby tosty się nie spaliły powinny mieć rumiany złoty kolor.
Tosty przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na toście  układamy sałatę, pokrojony  na plastry ser mozzarella  i pomidor, listki bazylii doprawić grubo mielonym pieprzem
Przykryć kolejnym tostem i lekko docisnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz