4 kromki chleba tostowego
1 kulka sera mozzarella
1 duży pomidor lub 2 małe
1 jajko L
3/4 łyżki mleka
liście dowolnej sałaty
kilka listków świeżej bazylii
grubo mielony pieprz
Masło do smażenia
W misce lub głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem.
Na dużej patelni roztopić ok. 2 łyżek masła.
Chleb tostowy maczamy w jajku i przekładamy na rozgrzane masło i smażymy z każdej strony ok. 2 minuty uważamy aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży aby tosty się nie spaliły powinny mieć rumiany złoty kolor.
Tosty przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na toście układamy sałatę, pokrojony na plastry ser mozzarella i pomidor, listki bazylii doprawić grubo mielonym pieprzem
Przykryć kolejnym tostem i lekko docisnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz