wtorek, 20 sierpnia 2019

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to kolejna propozycja na prosty i pyszny obiad. Można do ich przygotowania wykorzystać ziemniaki  pozostałe z poprzedniego obiadu. Można podawać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym  lub sosem z grzybów leśnych. Będą też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań.
7 szt średniej wielkości kotlecików
500/600 gramów ugotowanych ziemniaków
1 jajko L
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
zielona pietruszka lub koperek
sól 
pieprz
1  płaska łyżeczka majeranku
Bułka tarta do panierowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków.
Zieleninę siekamy drobno dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawami, mąką i jajkiem.
Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety,  obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Dobry wieczor!"ciasto" na kotlety można przygotować dzien wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam szczerze to nie wiem bo nigdy tak nie robiłam, ale myślę że tak.

      Usuń
  2. Pyszne:) ja dodaje pietruszkę i koperek, a dzisiaj chce dać jeszcze drobno pokrojony boczek,zobaczymy czy taka wersja też będzie dobra:)

    OdpowiedzUsuń