1 galaretka malinowa opcjonalnie truskawkowa
200 ml śmietanki kremówki minimum 30 %
100 gramów serka mascarpone
1 cukier waniliowy
50 g bezy
1łyżeczka cukru
ok. 200 g malin ( u mnie mrożone )
kilka łyżek płatków migdałów
200 ml śmietanki kremówki minimum 30 %
100 gramów serka mascarpone
1 cukier waniliowy
50 g bezy
1łyżeczka cukru
ok. 200 g malin ( u mnie mrożone )
kilka łyżek płatków migdałów
Galaretkę rozpuścić w 300 ml. gorącej wody i wystudzić.
Śmietanę ubijać z cukrami ,gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone. Całość ubijamy aż powstanie gęsty krem.
Krem przekładać porcjami do salaterek/ kielichów, schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej rozmrożone maliny, wymieszać. Przekładać na schłodzony krem i wstawić ponownie do lodówki. (około 1 godzinę)
Przed podaniem posypać rozkruszonymi bezami i płatkami migdałów.
Krem przekładać porcjami do salaterek/ kielichów, schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej rozmrożone maliny, wymieszać. Przekładać na schłodzony krem i wstawić ponownie do lodówki. (około 1 godzinę)
Przed podaniem posypać rozkruszonymi bezami i płatkami migdałów.
Smacznego :)
Czy ten deser można zrobić dzień wcześniej czy trzeba na świeżo przed podaniem?
OdpowiedzUsuńTak można zrobić dzień wcześniej tylko bezami posypać przed podaniem .
OdpowiedzUsuńPychotka !!!
OdpowiedzUsuńIle porcji wychodzi?
OdpowiedzUsuńTo zależy jakie duże będą ja robiłam 4 większe :)
UsuńPycha, zrobiłam raz i ciągle wracam do tego deseru. Wszystkim smakuje w moim domu.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo to też jeden z moich ulubionych :)
UsuńPyszny deser. Dodaję jeszcze miodu, który świetnie komponuje się z serkiem mascarpone. Polecam.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł wypróbuję następnym razem :)
UsuńDeser bardzo pyszny, ja robiłam z truskawkami, i dodatkowo dodałam jeszcze trochę kremu z ajerkoniaku, polecam
OdpowiedzUsuń