czwartek, 11 października 2018

Domowy twarożek

Tylko i wyłącznie z mleka bez żadnych zbędnych dodatków .
Praktycznie robi się sam potrzebujemy jedynie trochę cierpliwości.



1 Litr mleka
Gaza

Mleko zostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.( do skiśnięcia , muszą się utworzyć solidne grudki, Ewentualnie zostawiamy na dłuższy czas tak aby mleko było bardzo gęste)

Następnie szykujemy miskę i sitko wyłożone gazą złożoną na kilka warstw.




Wlewamy delikatnie kwaśne mleko 




Wstawiamy do lodówki na następne 10-12 godzin, w tym czasie oddzieli się serwatka.Po tym czasie zawijamy gazę z serkiem i delikatnie odciskamy, aby pozbyć się reszty serwatki.


 

Można również pozostawić serek do odcieknięcia na dłużej,serek będzie  bardziej zbity .Taki serek można przechowywać w lodówce ok. 4,5 dni w zamkniętym pojemniku.

Z 1 litra mleka mam ok 200g pysznego serka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz