25 gram drożdży
250 ml ciepłego ,ale nie gorącego mlekałyżka cukru
250 gram mąki pszennej tortowej
2 małe jajka
szczypta soli
Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż się rozpuszczą.
Mleko lekko podgrzewamy tak aby było letnie nie gorące.
Rozpuszczone drożdże zalewamy letnim mlekiem mieszamy,przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.( na wierzchu pojawią się bąbelki)
Do gotowego zaczynu przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i jajka.
Ciasto dokładnie wyrabiamy( najlepiej drewnianą łyżką) tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy na rumiano z każdej strony,
Ja dodaje jeszcze utarte jabłka sa mega smaczne
OdpowiedzUsuń