wtorek, 9 października 2018

Racuchy drożdżowe jak u babci

Pyszne puszyste racuszki łatwe do zrobienia z dodatkiem ulubionych dżemów to smaczny deser, kolacja czy śniadanie



25 gram drożdży
                        250 ml ciepłego ,ale nie gorącego mleka
                                         łyżka cukru
250 gram mąki pszennej tortowej
2 małe jajka 
szczypta soli

Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż się rozpuszczą.




Mleko lekko podgrzewamy tak aby było letnie nie gorące.
Rozpuszczone drożdże zalewamy letnim mlekiem mieszamy,przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.( na wierzchu pojawią się bąbelki)



Do gotowego zaczynu przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i jajka.



Ciasto dokładnie wyrabiamy( najlepiej drewnianą łyżką) tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość.






Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy na rumiano z każdej strony,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz