środa, 10 października 2018

Pieczone ziemniaki z kaszanką i kiszoną kapustą

 Świetna propozycja na grilla, ale można się tym daniem delektować również poza sezonem grillowym i upiec w piekarniku. 



3 duże ziemniaki
300 gramów kaszanki
150 gram ugotowanej kiszonej kapusty
1 średnia cebula
1,5 łyżki majeranku
sól i pieprz
trochę smalcu do smażenia

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do wystudzenia.
Kapustę gotujemy do miękkości.

Na patelni podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę cebulę następnie dodajemy kaszankę, rozgniatamy widelcem i całość chwilę smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.  Następnie dodajemy pokrojoną ugotowaną kapustę kiszoną. Wszystko razem smażymy co jakiś czas mieszając  około10 minut.

Ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie wydrążamy środek ziemniaka.
Miąższ ziemniaków ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy do przygotowanej kaszanki. Całość  mieszamy. (można dodać połowę miąższu )

Przygotowanym farszem wypełniamy obficie ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem.

Piec na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku 190 stopni 15/20 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz