Na 3 porcje
125 g makaronu
200 g kurek
1 mała cebula
300 ml słodkiej śmietanki
Sól
Sporo pieprzu najlepiej grubo mielonego
1 łyżka masła
Trochę zielonej pietruszki do posypania.
125 g makaronu
200 g kurek
1 mała cebula
300 ml słodkiej śmietanki
Sól
Sporo pieprzu najlepiej grubo mielonego
1 łyżka masła
Trochę zielonej pietruszki do posypania.
Opcjonalnie 25 ml whiski lub koniaku
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Lekko podsmażamy.Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Całość smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż grzyby zmiękną ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie podlać whisky lub koniakiem.).Zwiększamy płomień, dodajemy śmietankę i gotujemy aż śmietanka zgęstnieje.
Do zgęstniałego sosu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.Podgrzewamy chwilę do połączenia się składników.Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz