niedziela, 7 października 2018

Dorsz na pieczarkowym risotto

Marynata do ryby
sok z połowy cytryny
łyżeczka musztardy
szczypta tymianku
sól
3,4 łyżki oleju rzepakowego
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Rybę płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając obtaczamy w niej rybę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny przed smażeniem.

Risotto
100 g ryżu
0k. 250 g pieczarek
1 mała cebula
ok.300 ml bulionu
szczypta pieprzu
3 łyżki śmietanki słodkiej
zielona pietruszka 1 łyżka

W garnku z grubym dnem zeszklić na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy ryż i smażymy ok. 3/4 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać 100 ml bulionu i gotujemy nadal ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie połowę płynu dodajemy pokrojone w drobne plasterki pieczarki  chwilkę przesmażamy. Następnie cały czas mieszając aby ryż się nie przypalił dolewamy stopniowo resztę bulionu. Gotujemy aż nieco zmięknie ale powinien pozostać ugotowany al dente. Na koniec dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowaną wcześniej rybę smażymy na patelni (może być grillowa ) po 4/ 5 minut z każdej strony.
Smacznego :)
Ps. zamiast śmietanki można użyć startego parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz