500 gram ugotowanych ziemniaków
1łyżka śmietany lub jogurtu
100 gram startego żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej plus trochę do podsypania
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na pure.
Dodajemy śmietanę lub jogurt,mąkę,ser żółty i przyprawy
Wszystko mieszamy następnie krótko wyrabiamy masę lekko podsypując mąką (tak jak na kopytka) ciasto zbieramy w kulę
Kroimy na połowę i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 3/4 cm.
Następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka formujemy krokieciki o średnicy ok. 2 cm.
Tak przygotowane krokieciki smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, bardzo delikatnie obracając.
Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz