sobota, 6 października 2018

Babka Dyniowa

Puszysta i wilgotna w środku  smaczna babka idealna do jesiennej kawki czy herbaty

 Dynię kroimy w drobną kostkę( pestki usuwamy ,wykorzystałam twardą część dyn)  i przesmażamy na suchej patelni do miękkości , miksujemy na jednolita masę , następnie odmierzamy 

250 g maki pszennej
4 jajka M
200 g margaryny lub masła
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta chili opcjonalnie
garść żurawiny suszonej 
2 łyżki posiekanych orzechów

                                                                      

Bialka oddzielamy od żółtek.
Mąkę , proszek do pieczenia i przyprawy ( CYNAMON I CHILI) przesiewamy przez sito.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (tak aby drobinki cukru nie były wyczuwalne ) ,nastepnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie.
Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą.
Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy,
Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem oprószamy maką wylewamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 50 minut do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz