na 4 porcje
400 gram fileta z kurczaka
4 liście kapusty włoskiej
✅1 średnia marchewka
✅1 mała pietruszka
✅1 mała cebula
✅250/300 g pieczarek
✅4/5 łyżek śmietanki słodkiej
✅opcjonalnie starty żółty ser 2/3 łyżki
✅sól
✅pieprz
✅mały ząbek czosnku
400 gram fileta z kurczaka
4 liście kapusty włoskiej
✅1 średnia marchewka
✅1 mała pietruszka
✅1 mała cebula
✅250/300 g pieczarek
✅4/5 łyżek śmietanki słodkiej
✅opcjonalnie starty żółty ser 2/3 łyżki
✅sól
✅pieprz
✅mały ząbek czosnku
łyżka masła
Liście kapusty blanszujemy i ścinamy delikatnie odstającą łodygę.
( przygotowujemy tak jak kapustę na gołąbki)
Filety podzielić na 4 równe części i lekko posolić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,pieczarki marchew,pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wkładamy cebulę , smażymy aż nieco zmięknie następnie dodajemy starte pieczarki i warzywa.Całość dusimy pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. (ewentualnie dodajemy starty ser).
Na każdym liściu układamy łyżkę farszu następnie kawałek kurczaka i znów trochę farszu, całość zawijamy jak gołąbki.
Można gotować na parze przez ok. 30 minut pod przykryciem
Lub na patelni z dodatkiem szklanki osolonej wody pod przykryciem na średnim ogniu ok 15/20 minut.
W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz