3 średnie ziemniaki
50 ml. mleka
50 g serka twarogowego
100 g boczku wędzonego
ok.50 g sera żółtego
pieprz
duża szczypta rozmarynu
mały ząbek czosnku
1 mała cebula
50 ml. mleka
50 g serka twarogowego
100 g boczku wędzonego
ok.50 g sera żółtego
pieprz
duża szczypta rozmarynu
mały ząbek czosnku
1 mała cebula
Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Studzimy.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
Ziemniaki przekroić na połowę, następnie łyżeczką delikatnie wydrążamy środek uważając aby nie uszkodzić skórki.
Miąższ przekładamy do miski, dodajemy mleko, ubijamy na puree, następnie dodajemy serek, przyprawy, dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy boczek z cebulą i ponownie wymieszać.
Ziemniaki przekroić na połowę, następnie łyżeczką delikatnie wydrążamy środek uważając aby nie uszkodzić skórki.
Miąższ przekładamy do miski, dodajemy mleko, ubijamy na puree, następnie dodajemy serek, przyprawy, dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy boczek z cebulą i ponownie wymieszać.
Przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z ziemniaków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok.15 minut, po tym czasie posypujemy ziemniaczki startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Świetnie smakują z kwaśną śmietaną.
Pieczone w foli aluminiowej sprawdzą się na grillu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz