1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha
pół szklanki cukru
1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
1 galaretka o smaku pomarańczowym
5 łyżek soku z cytryny
2 solidne łyżki octu
8 goździków
2 łyżeczki otartej skórki pomarańczy
pół szklanki wody
Szklanka to tutaj 250 ml.
Dynię obieramy usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą ,przyprawiamy goździkami, cukrem i skórką z pomarańczy. Jeżeli dynia jest bardzo miękka to wlewamy połowę mniej wody,
Dusimy dynię do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlewamy sok z pomarańczy,sok z cytryny,ocet. Całość zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut. Na sam koniec wyłączamy ogień i wsypujemy galaretkę ,dokładnie mieszamy aby galaretka się rozpuściła.
Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy od momentu zawrzenia wody ok 10/15 minut
Jeżeli dynia puściła dużo soku to możemy dodać łyżkę żelatyny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz