piątek, 5 października 2018

Kartoflanka Majerankowa

  • Na dworze nieco chłodniej no i jesień zbliża się wielkimi krokami i tak przypomniałam sobie o tej pysznej Kartoflance Majerankowej niezwykle aromatyczna ,rozgrzewająca, sycąca i co najważniejsze  robi ją się bardzo szybko. 


Kartoflanka Majerankowa


500 gram ziemniaków

200/250 gram wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku
100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
pół średniej cebuli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
płaska łyżka majeranku
ok 1,3 litra wody
Łyżka masła


Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę.

W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę zeszklić.

Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Można delikatnie zagęścić mąką .


Przepis ukazał się w Marcowym wydaniu (2019) gazetki kulinarnej Przepisy Czytelników



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz