- Na dworze nieco chłodniej no i jesień zbliża się wielkimi krokami i tak przypomniałam sobie o tej pysznej Kartoflance Majerankowej niezwykle aromatyczna ,rozgrzewająca, sycąca i co najważniejsze robi ją się bardzo szybko.
Kartoflanka Majerankowa
500 gram ziemniaków
200/250 gram wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku
100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
pół średniej cebuli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
płaska łyżka majeranku
ok 1,3 litra wody
Łyżka masła
Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę zeszklić.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Można delikatnie zagęścić mąką .
Przepis ukazał się w Marcowym wydaniu (2019) gazetki kulinarnej Przepisy Czytelników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz