sobota, 6 października 2018

Bułki pszenne śniadaniowe

A na śniadanko polecam wam rewelacyjne bułeczki  :) Nawet największy śpioch nie wytrzyma gdy poczuje rozchodzący się zapach z piekarnika .Ciasto robimy wieczorem a rano tylko pieczemy.  Smak rewelacyjny !!  To z pewnością najlepsze bułki pszenne jakie zrobiłam. Dodam że przepis pochodzi ze starych archiwów ,które wynalazła moja mama.



na 10/12 bułeczek


50 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru
250 ml. wody 
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Drożdże mieszamy z cukrem ,i pozostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia.

Mąkę mieszamy z olejem,solą dodajemy wodę i rozpuszczone drożdże .
Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększamy obroty, Wyrabiamy na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski..
Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Rano wyjmujemy ciasto i formujemy wałek i kroimy go na 10 części.




Lepimy bułeczki i odkładamy na blachę wysmarowaną olejem  na 20 minut .Przykrywamy ręcznikiem kuchennym.


W tym czasie nagrzać piekarnik na 225 stopni i piec ok. 10 minut .Bułki naciąć na środku  tępą stroną noża i posmarować delikatnie olejem.




Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz