Bułki pszenne śniadaniowe
A na śniadanko polecam wam rewelacyjne bułeczki :) Nawet największy śpioch nie wytrzyma gdy poczuje rozchodzący się zapach z piekarnika .Ciasto robimy wieczorem a rano tylko pieczemy. Smak rewelacyjny !! To z pewnością najlepsze bułki pszenne jakie zrobiłam. Dodam że przepis pochodzi ze starych archiwów ,które wynalazła moja mama.
na 10/12 bułeczek
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
250 ml. wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Drożdże mieszamy z cukrem ,i pozostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia.
Mąkę mieszamy z olejem,solą dodajemy wodę i rozpuszczone drożdże .
Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększamy obroty, Wyrabiamy na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski..
Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Rano wyjmujemy ciasto i formujemy wałek i kroimy go na 10 części.
Lepimy bułeczki i odkładamy na blachę wysmarowaną olejem na 20 minut .Przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
W tym czasie nagrzać piekarnik na 225 stopni i piec ok. 10 minut .Bułki naciąć na środku tępą stroną noża i posmarować delikatnie olejem.
Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz