niedziela, 7 października 2018

Sałatka z brokułem i rzodkiewką

Idealna sałatka na kolację świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju uroczystościach.



200/250 g brokuła
5 jajek M
150 g rzodkiewki
kukurydza konserwowa pół puszki
koperek 1 duży pęczek
sos czosnkowy ok. 10 łyżek

Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody ,wystudzony ponownie odcedzamy.
Rzodkiewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ósemki lub w kostkę według upodobań.
Koperek drobno siekamy.

Na dnie miski układamy brokuła posypujemy połową posiekanego koperku i polewamy połową sosu czosnkowego.
Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i starte rzodkiewki.
Na wierzchu układamy pokrojone jajka i polewamy drugą częścią sosu czosnkowego ,posypujemy pozostałym koperkiem.




3 komentarze:

  1. Jak zrobić sos czosnkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieszam pół na pół majonez z jogurtem naturalnym do tego szczypta soli pieprzu i czosnek, koperek to już według uznania

      Usuń
  2. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń