Karkówka pokrojona na 1cm plastry
Kapusta kiszona
Pieczarki
sól
pieprz
papryka słodka
duży ząbek czosnku
1 cebula
mąka do zaciągnięcia sosu
tłuszcz do smażenia
Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów.
Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek.
⧪⧪⧪
Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami)
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy.
Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno.
Dodajemy przesmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry uważając aby nie zrobić dziurek.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy farsz z kapusty i pieczarek .
Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami.
Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki, oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie zalewamy do połowy bulionem,
( ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego)
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Miękkie roladki przekładamy na talerz, zdejmujemy nici lub wykałaczki.
Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, zaciągamy mąką.
W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku.
(można dodać odrobinę przecieru pomidorowego, sos zyska na kolorze i smaku).
Przepis ukazał się gazetce Przepisy Czytelników nr. 3/2019
Pychota.
OdpowiedzUsuńPychota.
OdpowiedzUsuń