ok. 500 ml bulionu
2/3 łyżeczki musztardy
50 gram słoniny lub masła
szczypta cukru,sól
2 tak z górka łyżki mąki pszennej
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę przekładamy do garnka i przesmażamy na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumieni
Dodajemy mąkę i przesmażamy krótko. Mąka musi się połączyć z e słoniną lub masłem. Następnie wlewamy bulion cały czas energicznie mieszamy.
Dodajemy musztardę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia gotujemy chwilkę na małym ogniu. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki wtedy sos będzie bardziej kremowy.
Czy jeśli zamiast słoniny użyję oleju/masła też będzie smaczne?
OdpowiedzUsuńmasło będzie ok.
Usuńa jaka surowke,lub tez warzywko?
OdpowiedzUsuńja podaję z tartymi buraczkami na zimno :)
Usuń