poniedziałek, 12 listopada 2018

Zupa meksykańska

Aromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko.

500 gram mięsa mielonego mieszanego wieprzowe/wołowe
1 puszka fasoli czerwonej
pół puszki kukurydzy
1 średnia papryka czerwona
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych(można zastąpić Passata lub przecierem pomidorowym)
Opcjonalnie 2 marchewki średnie 
2 średnie ziemniaki ( może być mały batat)
Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól
Ok 1 litr i 250 ml wody
⧪⧪⧪

Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości podlewając wodą.
Gdy mięso i cebula zmiękną dodajemy resztę składników, przyprawy, odsączoną fasolę i kukurydzę pokrojoną marchewkę, paprykę, ziemniaki i pomidory. Całość krótko przesmażamy następnie zalewamy wodą. Przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut.

Można podawać z opieczoną tortillą lub pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz