środa, 7 listopada 2018

Placki ziemniaczane

Aby zrobić smaczne placki ziemniaczane nie potrzeba wiele ,najważniejszy jest dobry gatunek ziemniaka. Do placków będą najlepsze te o dużej zawartości skrobi


ok.700 gram ziemniaków (waga po obraniu)
1 jajko
1 duża cebula
50 gram mąki pszennej
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia

Obrane zimniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodajemy jajko mąkę przyprawy.
Dokładnie mieszamy.
( jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać mąki. ale pamiętajmy że im mniej mąki tym placki smaczniejsze)




Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. 
łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.


Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz