sobota, 17 listopada 2018

Kurczak pieczony na ryżu

Bardzo smaczny obiad bez większego nakładu pracy .Wkładamy składniki do naczynia żaroodpornego i do piekarnika.... Obiad się pichci sam :)



 ćwiartki z kurczaka lub 4/5 szt. podudzia
150 g surowego ryżu
                              500 ml. bulionu najlepiej   drobiowy
                                      5 łyżek keczupu
                                   mały ząbek czosnku
                ulubione warzywa ok.200 g ( używam zazwyczaj                   mrożonek)  tutaj groszek z marchewką
                               przyprawa do kurczaka.
Olej do zamarynowania

⧪⧪⧪

Ćwiartki z kurczaka przeciąć na połowę i zamarynować 
( najlepiej minimum pół godz.wcześniej) w oleju i przyprawie do kurczaka.
Bulion mieszamy z keczupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zamarynowane ćwiartki obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, układamy podsmażone ćwiartki i zalewamy  przygotowanym bulionem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 180 stopni i pieczemy około 50 minut.

Ps.
Pierwsze 20-30 minut piekę pod przykryciem.
Mała wskazówka ➦Jeżeli ćwiartki czy podudzia są duże to proponuję obniżyć temperaturę, piec nieco dłużej i na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni . Skórka będzie chrupiąca.
Ja piekę zawsze na drugim poziomie  od dołu piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz