ćwiartki z kurczaka lub 4/5 szt. podudzia
150 g surowego ryżu
500 ml. bulionu najlepiej drobiowy5 łyżek keczupu
mały ząbek czosnku
ulubione warzywa ok.200 g ( używam zazwyczaj mrożonek) tutaj groszek z marchewką
Olej do zamarynowania
⧪⧪⧪
Ćwiartki z kurczaka przeciąć na połowę i zamarynować
( najlepiej minimum pół godz.wcześniej) w oleju i przyprawie do kurczaka.
Bulion mieszamy z keczupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zamarynowane ćwiartki obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, układamy podsmażone ćwiartki i zalewamy przygotowanym bulionem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Ps.
Pierwsze 20-30 minut piekę pod przykryciem.
Mała wskazówka ➦Jeżeli ćwiartki czy podudzia są duże to proponuję obniżyć temperaturę, piec nieco dłużej i na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni . Skórka będzie chrupiąca.
Ja piekę zawsze na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz