Pyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania danie na szybki domowy obiad.
2 porcje
Mały pęczek szparagów 200g
połowa młodej średniej cukinii
połowa średniej cebuli
100 g ryżu
około litr bulionu drobiowego
olej roślinny
sól
pieprz
opcjonalnie
łyżka domowego pesto
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój).
Cukinię wraz ze skórką kroimy w kosteczkę.
Z przygotowanego bulionu odlać około szklankę i pozostawić na koniec gotowania
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić, dodać ryż i wlać jedną chochlę bulionu.
Całość wymieszać gotować chwilę aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzać aż wykorzystamy większą część bulionu.
Następnie dodać szparagi i cukinię przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec wlać pozostały bulion i gotować jeszcze kilka minut.
Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę pesto i dokładnie wymieszać.
Zamiast pesto można użyć samego parmezanu i też będzie pysznie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz