wtorek, 23 maja 2023

Risotto z zielonymi szparagami i cukinią

Pyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania  danie na szybki domowy obiad.


2 porcje
Mały pęczek szparagów 200g
połowa młodej średniej cukinii
połowa średniej cebuli
100 g ryżu
 około  litr bulionu drobiowego
olej roślinny
sól
pieprz
opcjonalnie
 łyżka domowego pesto

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój).
Cukinię wraz ze skórką kroimy w kosteczkę.
Z przygotowanego bulionu odlać około szklankę i pozostawić na koniec gotowania


Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić, dodać ryż i wlać jedną chochlę bulionu.
Całość wymieszać gotować chwilę aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzać aż wykorzystamy większą część bulionu.
Następnie dodać szparagi i cukinię przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec wlać pozostały bulion i gotować jeszcze kilka minut.
Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę pesto i dokładnie wymieszać.

Zamiast pesto można użyć samego parmezanu i też będzie pysznie.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz