środa, 7 listopada 2018

Czerwona kapusta zasmażana

To świetny dodatek do dań mięsnych


700 gram posztkowanej kapusty
150 gram słoniny
sól
pieprz
ocet
cukier
liść laurowy 3/4 listki
ziele angielskie 5/6 kulek

Średnią główkę kapusty szatkujemy.


Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, następnie przekładamy do dużego garnka podsmażamy na niedużym ogniu aż słonina się nieco wytopi i zrobią się rumiane skwareczki



Dodajemy poszatkowaną kapustę przyprawiamy solą ,liściem laurowym i zielem angielskiam.


Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą ok. pół szklanki.Gdy kapusta już będzie miękka dodajemy ocet i cukier do smaku ( u mnie tak ok. 2/3 łyżki octu) Najlepiej dawać stopniowo po troszeczku i smakować według uznania.
Podkręcamy nieco ogień i dodajemy mąkę ,zasmażamy chwilę cały czas mieszając.


Jeszcze raz smakujemy ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz