sobota, 6 października 2018

Placuszki dyniowe

Szybkie i łatwe do przygotowania  Dyniowe pankejki z masłem orzechowym , polecają się na śniadanie ,deser, lub kolację.



Potrzebujemy

200 g puree z dyni
2 łyżki jogurtu
2 jajka M
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
2 łyżki oleju
Masło orzechowe

Dynię kroimy  w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy.
Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy.
Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu na złoty kolor z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz