niedziela, 7 października 2018

Barszcz zabielany z tłuczonymi ziemniakami

Zupa za którą w dzieciństwie nie przepadałam,a teraz jest jedną z moich ulubionych. Pyszny domowy obiad z banalnych składników, na każdą kieszeń.




3/4 duże buraki
ok 1,5 L do 2 L wywaru/bulionu mięsnego  lub warzywnego
                                 ok 700 gramów ziemniaków 
2/3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku 
kilka kulek pieprzu
sól
opcjonalnie wegeta
majeranek 1 płaska łyżka
                                          dwie średnie cebule
                                           pół szklanki mleka 
                                        2 łyżki śmietany kwaśnej

Buraki obieramy kroimy na mniejsze części dodajemy do
        gorącego wywaru,przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu.
( majeranek i ocet dajemy na sam koniec gotowania).
Następnie ugotowane buraki wyciągamy.Ja kilka ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do barszczu.
Zaciągamy 2 łyżkami śmietany. Pamiętajmy aby śmietanę najpierw zahartować z odrobiną soli i gorącej zupy.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki.
Ugotowane ugniatamy na pure.
Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulkę oraz pół szklanki mleka. Można też cebulę zastąpić skwareczkami ze słoniny lub boczku.
Podajemy razem na talerzu posypujemy odrobiną zielonej pietruszki.

Ps.Barszczyk najlepiej podgotować dzień wcześniej 
np. wieczorem i zostawić z burakami do dnia następnego,wtedy smak zupy będzie bardziej aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz