3/4 duże buraki
ok 1,5 L do 2 L wywaru/bulionu mięsnego lub warzywnego ok 700 gramów ziemniaków
pół szklanki mleka
2 łyżki śmietany kwaśnej
Zaciągamy 2 łyżkami śmietany. Pamiętajmy aby śmietanę najpierw zahartować z odrobiną soli i gorącej zupy.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki.
Ugotowane ugniatamy na pure.
Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulkę oraz pół szklanki mleka. Można też cebulę zastąpić skwareczkami ze słoniny lub boczku.
Podajemy razem na talerzu posypujemy odrobiną zielonej pietruszki.
Ps.Barszczyk najlepiej podgotować dzień wcześniej
np. wieczorem i zostawić z burakami do dnia następnego,wtedy smak zupy będzie bardziej aromatyczny.
2/3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kilka kulek pieprzu
sól
opcjonalnie wegeta
majeranek 1 płaska łyżka
dwie średnie cebulepół szklanki mleka
2 łyżki śmietany kwaśnej
Buraki obieramy kroimy na mniejsze części dodajemy do
gorącego wywaru,przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu.
( majeranek i ocet dajemy na sam koniec gotowania).
Następnie ugotowane buraki wyciągamy.Ja kilka ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do barszczu.Zaciągamy 2 łyżkami śmietany. Pamiętajmy aby śmietanę najpierw zahartować z odrobiną soli i gorącej zupy.
Ugotowane ugniatamy na pure.
Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulkę oraz pół szklanki mleka. Można też cebulę zastąpić skwareczkami ze słoniny lub boczku.
Podajemy razem na talerzu posypujemy odrobiną zielonej pietruszki.
Ps.Barszczyk najlepiej podgotować dzień wcześniej
np. wieczorem i zostawić z burakami do dnia następnego,wtedy smak zupy będzie bardziej aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz