1 duży filet z kurczaka ok 300 gramów
Na sos teriyaki
2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być)
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach)
1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu)
Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody ,miód następnie resztę składników na sos. Całość zagotować dodać kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki, smażymy ok 5 minut, cały czas mieszając.
Do kurczaka dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu ,cały czas mieszając, ważne jest aby warzywa się smażyły ,a nie dusiły !!!
Na koniec dajemy odcedzony makaron, dalej smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając
Na sos teriyaki
2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być)
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach)
1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu)
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy, makaron będzie miał ładny kolor i dodatkowy aromat.
Na koniec dajemy odcedzony makaron, dalej smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz