czwartek, 11 października 2018

Odrywany chlebek ziołowy

Świetny chlebek , który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla, na różnego rodzaju imprezy .Pyszny i pachnący ...
Na chlebek
300 gram mąki
25 gram drożdży
170 ml letniej wody
po pół łyżeczki soli i cukru
3 łyżki oleju

na masło ziołowe
pół średniej cebuli
duży ząbek czosnku
60 gram masła miękkiego
Ulubione zioła dobre.2 łyżki ( tu bazylia i koperek )
Szczypta soli

Wszystkie składniki na chlebek wkładamy do miski dobrze wyrabiamy ,można robotem kuchennym
.
Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach ,czosnek przecisnąć przez praskę,zioła siekamy ,wszystko dodajemy do bardzo miękkiego masła i dokładnie mieszamy.

Ciasto na chlebek rozwałkować ,smarujemy przygotowanym masłem i kroimy na ok 8 cm paski. Każdy pasek składamy w harmonijkę. Układamy  kolejno w keksówce wysmarowanej olejem. Odstawić na 
5 minut.

Piec 200 stopni 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz