Na chlebek
300 gram mąki
25 gram drożdży
170 ml letniej wody
po pół łyżeczki soli i cukru
3 łyżki oleju
na masło ziołowe
pół średniej cebuli
duży ząbek czosnku
60 gram masła miękkiego
Ulubione zioła dobre.2 łyżki ( tu bazylia i koperek )
Szczypta soli
300 gram mąki
25 gram drożdży
170 ml letniej wody
po pół łyżeczki soli i cukru
3 łyżki oleju
na masło ziołowe
pół średniej cebuli
duży ząbek czosnku
60 gram masła miękkiego
Ulubione zioła dobre.2 łyżki ( tu bazylia i koperek )
Szczypta soli
Wszystkie składniki na chlebek wkładamy do miski dobrze wyrabiamy ,można robotem kuchennym
.
Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach ,czosnek przecisnąć przez praskę,zioła siekamy ,wszystko dodajemy do bardzo miękkiego masła i dokładnie mieszamy.
Ciasto na chlebek rozwałkować ,smarujemy przygotowanym masłem i kroimy na ok 8 cm paski. Każdy pasek składamy w harmonijkę. Układamy kolejno w keksówce wysmarowanej olejem. Odstawić na
Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach ,czosnek przecisnąć przez praskę,zioła siekamy ,wszystko dodajemy do bardzo miękkiego masła i dokładnie mieszamy.
Ciasto na chlebek rozwałkować ,smarujemy przygotowanym masłem i kroimy na ok 8 cm paski. Każdy pasek składamy w harmonijkę. Układamy kolejno w keksówce wysmarowanej olejem. Odstawić na
5 minut.
Piec 200 stopni 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz