sobota, 6 października 2018

CZEKOŚLIWKA DO SŁOIKÓW

Alternatywa dla klasycznych powideł czyli CZEKOŚLIWKA świetny dodatek do naleśników, placuszków, deserów czy ciast.



2 kg śliwek
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao (Tak pół szklanki)
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka olejku waniliowego 

Śliwki myjemy ,kroimy na połowę, usuwamy pestki.
Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając tak aby się całkowicie rozpadły.

Następnie dodajemy kakao, czekoladę połamaną na kawałki i aromat waniliowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu  i mieszamy aby się nie przypaliło około 10 /15 minut.

Jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyciągamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz