2 kg śliwek
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao (Tak pół szklanki)
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka olejku waniliowego
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao (Tak pół szklanki)
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka olejku waniliowego
Śliwki myjemy ,kroimy na połowę, usuwamy pestki.
Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając tak aby się całkowicie rozpadły.
Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając tak aby się całkowicie rozpadły.
Następnie dodajemy kakao, czekoladę połamaną na kawałki i aromat waniliowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło około 10 /15 minut.
Jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyciągamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz