To smaczna propozycja na obiad czy kolację. U nas obowiązkowo podawana jest w Wielkanoc z ziemniaczanym puree.
Na sos
100-150 ml. gęstego zakwasu na żurek
około 400-500 ml. bulionu
Majeranek
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
mały ząbek czosnku
sól,
100-150 ml. gęstego zakwasu na żurek
około 400-500 ml. bulionu
Majeranek
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
mały ząbek czosnku
sól,
pieprz
Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej
biała kiełbasa
łyżka smalcu
1 mała cebula
Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej
biała kiełbasa
łyżka smalcu
1 mała cebula
Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce smalcu.
Podsmażoną kiełbasę odkładamy na bok.
Do podsmażonej cebuli dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut pod przykryciem .
Po tym czasie wlewamy zakwas i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.( nie gotujemy).
Podsmażoną kiełbasę odkładamy na bok.
Do podsmażonej cebuli dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut pod przykryciem .
Po tym czasie wlewamy zakwas i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.( nie gotujemy).
Opcjonalnie dodajemy śmietankę i doprawiamy jeszcze do smaku.
Do gotowego sosu ponownie wkładamy podsmażoną kiełbasę i lekko podgrzewamy. Smacznego :)
Do gotowego sosu ponownie wkładamy podsmażoną kiełbasę i lekko podgrzewamy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz