czwartek, 11 października 2018

Biała kiełbasa w sosie żurkowym


To smaczna propozycja na obiad czy kolację. U nas obowiązkowo podawana jest w Wielkanoc z ziemniaczanym puree.


Na sos
100-150 ml. gęstego zakwasu na żurek
około 400-500 ml. bulionu
Majeranek
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
mały ząbek czosnku
sól,
pieprz
Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej

biała kiełbasa
łyżka smalcu
1 mała cebula

Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce smalcu.
Podsmażoną kiełbasę odkładamy na bok.
Do podsmażonej  cebuli dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut pod przykryciem .
Po tym czasie wlewamy zakwas i  ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.( nie gotujemy).
Opcjonalnie  dodajemy śmietankę i doprawiamy jeszcze do smaku.
Do gotowego sosu ponownie wkładamy podsmażoną kiełbasę i 
lekko podgrzewamy. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz