czwartek, 11 października 2018

Podudzia z kurczaka w sosie wlasnym

Powiem wam że to jeden z naszych ulubionych obiadów  A ten sos obłęd mówię wam !!! Spróbujcie koniecznie mega proste w miarę szybkie bardzo smaczne.



dowolna ilość podudzi z kurczaka
przyprawa do kurczaka lub sól, pieprz,papryka czerwona słodka,czosnek w granulkach,pieprz
olej
majeranek
mąka do zagęszczenia  sosu
woda

Olej łączymy z przyprawami i nacieramy mięso,wstawiamy do lodówki na 30 minut lub przygotowujemy dzień wcześniej (ewentualnie można bezpośrednio przyprawić na patelni)


Przekładamy na rozgrzaną patelnię i opiekamy z każdej strony na złoty kolor.


Następnie posypujemy majerankiem i zalewamy do połowy wodą.


Dusimy pod przykryciem   na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.(od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę)
W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.

Miękkie mięso wyciągamy na bok a powstały sos delikatnie zaciągamy mąką 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz