środa, 10 października 2018

Smażone kopytka z boczkiem i kapustą

Swojski domowy obiadek jak u babci. Podsmażane kopytka z młodą kapustą i boczkiem. Świetny sposób na wykorzystanie klusek które pozostały z poprzedniego obiadu. Prosto pysznie i na każdą kieszeń.


ok 500 gramów  ugotowanych klusek
250-300 gramów wędzonego boczku
pół dużej główki  kapusty młodej
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
3 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie wegeta

Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na dużą patelnię i chwilkę podsmażamy aż tłuszcz się wytopi.
Do zrumienionego boczku dodajemy ugotowane kluski i dalej smażymy aż się lekko przyrumienią.
Następnie kapustę kroimy w grubą kostkę lub szatkujemy, dodajemy do podsmażonych klusek. Całość przyprawiamy i smażymy do momentu aż kapusta będzie miękka.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz