niedziela, 7 października 2018

Filet z kurczaka zapiekany z marchewką i porem

Kolejna propozycja na smaczny niebanalny obiad z prostych składników które zazwyczaj mamy w lodówkach.

3 średnie filety z kurczaka  
Ok.150 g marchewki
Ok 100 g pora 
50 g żółtego sera
sok z połowy cytryny
masło do smażenia

Marynata do kurczaka
6 łyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem)

pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy)

Mięso dzielimy na porcje tak o grubości 1 cm, tak aby powstały nam zgrabne sznycelki. Przyprawiamy, następnie mięso pokryć marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę.
(najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej)

Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki.
Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora. Smażymy krótką chwilę, tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy.

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, na górę wykładamy wystudzone warzywa wymieszane z utartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem ok. 30/40 minut .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz