niedziela, 21 października 2018

Drożdżówki z serem i malinami



Ciasto
                               500 gram mąki pszennej tortowej
                                          40 gram drożdży
                                      120 ml letniego mleka
                                 100 gram roztopionego masła
                                               5 łyżek cukru
                                             pół łyżeczki soli 
                                                    2 jajka

                                                 Masa serowa
                                     250 gram sera sernikowego
                             1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
                                             1 cukier waniliowy
                                                   3 łyżki cukru
                                                      1 żółtko
                                               
                   Dowolne owoce (tu 3 garście malin mrożonych)



Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło roztapiamy.



Wyrośnięte drożdże i masło wlewamy do przesianej mąki dodajemy dwa jajka,cukier,sól



Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk.
Posypujemy delikatnie mąką przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.


W między czasie mieszamy ser z żółtkiem,budyniem i cukrem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm.
Posmarować serem i posypać malinami.


Następnie zwijamy w rulon


Kroimy w ok.5 cm paski i nagniatamy na środku każdego kawałka drewnianym trzonkiem łyżki.


Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 200 stopni 15 minut.

Na koniec lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz