Ciasto
500 gram mąki pszennej tortowej40 gram drożdży
120 ml letniego mleka
100 gram roztopionego masła
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
2 jajka
Masa serowa
250 gram sera sernikowego
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 żółtko
Dowolne owoce (tu 3 garście malin mrożonych)
Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło roztapiamy.
Wyrośnięte drożdże i masło wlewamy do przesianej mąki dodajemy dwa jajka,cukier,sól
Masa serowa
250 gram sera sernikowego
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 żółtko
Dowolne owoce (tu 3 garście malin mrożonych)
Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło roztapiamy.
Wyrośnięte drożdże i masło wlewamy do przesianej mąki dodajemy dwa jajka,cukier,sól
Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk.
Posypujemy delikatnie mąką przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie mieszamy ser z żółtkiem,budyniem i cukrem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm.
Posmarować serem i posypać malinami.
Następnie zwijamy w rulon
Kroimy w ok.5 cm paski i nagniatamy na środku każdego kawałka drewnianym trzonkiem łyżki.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 200 stopni 15 minut.
Na koniec lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz