Kilka liści białej kapusty
2 kg ziemniaków
500 gramów wędzonego boczku
ok.pół kilograma cebuli
600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej
ok 300/400 gramów marchewki
kilka kulek ziela angielskiego
5 listków laurowych
sól i pieprz
opcjonalnie wegeta
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na grube plastry lub dużą kostkę według uznania.
Cebulę kroimy w piórka.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
Następnie dno kociołka smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy.
Najlepiej aby były minimum dwie warstwy.
Całość przykryć liśćmi kapusty.
Przykryć kociołek pokrywką ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz