sobota, 24 sierpnia 2019

Pieczonki z ogniska

Pieczonki lub jak kto woli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku.
Kilka liści  białej kapusty
2 kg ziemniaków
500 gramów wędzonego boczku
ok.pół kilograma cebuli
600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej
ok 300/400 gramów marchewki
kilka kulek ziela angielskiego
5 listków laurowych
sól i pieprz
opcjonalnie wegeta

Ziemniaki  i marchewkę obrać i pokroić na grube plastry lub dużą kostkę według uznania. 
Cebulę kroimy w piórka.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
Następnie dno kociołka  smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy.
Najlepiej aby były minimum dwie warstwy.
Całość przykryć liśćmi kapusty.
Przykryć kociołek pokrywką  ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz