2 kg papryki czerwonej lub kolorowej
2 kg cukinii/kabaczka
1 kg cebuli
200/250 gramów koncentratu pomidorowego 30%
4/5 listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżka octu
olej do smażenia
Jeżeli mamy dojrzałą cukinię lub kabaczka to obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek, natomiast młode, małe cukinie pozostawiamy w całości.
Z papryki pozbyć się gniazd nasiennych.
Cebulę obieramy.
Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę.
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju dodajemy pokrojoną cebulę, zeszklić.
Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę chwilkę przesmażamy na koniec dodajemy cukinię i przyprawy całość dusimy pod przykryciem do miękkości (dobrze aby warzywa się nie rozgotowały)
Dodać przecier pomidorowy i zagotować.
Gotową bazę do leczo przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy 15/20 minut od momentu zawrzenia wody.
Gotowe wyciągamy i obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz