ok. 600 gramów łopatki wieprzowej
200/250 gramów cebuli
sól
pieprz
wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj)
słodka czerwona papryka w proszku
mąka do panierowania
smalec lub olej do smażenia
Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdy plaster rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem następnie każdy plaster mięsa obtaczamy w mące.
W dużej patelni lub brytfannie roztopić łyżkę smalcu lub oleju.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz przekładamy kawałki mięsa. i pokrojoną w piórka cebulę.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor, przyprawiamy wegetą i słodką papryką.
Wlać ok. 2 szklanki wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości obracając co jakiś czas i w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Miękkie bitki przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy przez sito.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz