Domowej roboty budyń
500 ml. mleka
2 żółtka jaj
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 galaretka tutaj owoce leśne
Dowolne owoce tutaj maliny i jeżyny
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Z 500 ml. mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy żółtka i mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i cukier waniliowy i na bardzo powoli gotujące się mleko wlewać lekkim strumieniem zawartość szklanki mieszamy przy tym energicznie aby nie porobiły się grudki, delikatnie zagotować.
Gotowy budyń przekładamy porcjami do salaterek (u mnie wyszły 4 porcje), studzimy.
Następnie układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką.
Całość schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz