środa, 21 sierpnia 2019

Papryka faszerowana siekanym kurczakiem i cukinią

Paprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka. 
4 średniej wielkości papryki
300 gramów fileta z piersi kurczaka
200 gramów cukinii
20/30 gramów pora
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
szczypta sproszkowanego czosnku

Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać.
Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem.
Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki. Przykrywamy górną odciętą częścią.
W garnku rozgrzać olej, włożyć nafaszerowane papryki, krótko podsmażamy 2,3 minuty na średnim ogniu następnie wlać ok.250 ml.wody i dusimy ( cały czas na średnim ogniu) pod przykryciem ok 30/ 40 minut w zależności od wielkości papryki.W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn, aby papryki się nie przypaliły.
Z wywaru pozostałego z duszenia papryczek przygotowuję sos i podaję z ryżem jako dodatek.
 Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz