niedziela, 14 listopada 2021

Pierogi szpinakowe z pieczarkami i kurczakiem

Tym razem zapraszam na zielone pierogi nadziane aksamitnym farszem z pieczarek i kurczaka. Niebanalne i obłędne w smaku. No my się zakochaliśmy od pierwszego kęsa :)


CIASTO
500 g mąki pszennej tortowej
80g świeżego szpinaku baby
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
około 200 ml ciepłej przegotowanej wody

FARSZ
200 g pieczarek
1 filet z kurczaka
pól malej cebuli
2 łyżki mascarpone
sól
pieprz
1 ząbek czosnku

Do miski przesiać mąkę dodać jajka sól, sok z cytryny, olej, i bardzo drobno posiekany szpinak ( można też zmiksować w rozdrabniaczu )
Całość mieszamy następnie dodajemy ciepła wodę, ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na blat i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie bardzo klejące dosypujemy trochę mąki.
Odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut.

Cebulę i kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni roztopić łyżkę masła dodajemy cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurczaka, chwilkę smażymy i na koniec dodajemy pieczarki i przyprawy.
Całość smażymy co jakiś czas mieszając około 15 minut.
Do lekko przestudzonego farszu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy szpinakowe dzielimy na połowę i każdą część rozwałkowujemy na cienki arkusz. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy z roztopionym masłem.
Smacznego :) 
   





2 komentarze:

  1. czy ciasto z jajkami nie będzie za twarde, zawsze robiłam bez jajek i było mięciutkie a wiem że jajka ściskają ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest inne niż na tradycyjne pierogi. Konsystencją przypomina makaron ugotowany al'dente i jest lekko twardawe ale mimo to bardzo smaczne.

      Usuń