poniedziałek, 1 listopada 2021

Farszynki

 Farszynki mieliśmy okazję skosztować jakiś czas temu podczas wakacji na Mazurach. Bardzo nam zasmakowały więc koniecznie musiałam je przygotować samodzielnie w domu. Bardzo proste i niedrogie danie na obiad dla całej rodziny. Farszynki można nadziewać dowolnym farszem. Najlepiej smakują z sosem kurkowym lub pieczarkowym.Jest to też świetny sposób na wykorzystanie nadmiar ugotowanych ziemniaków jak i mięso np. z rosołu.

10 porcji
1 kg. ugotowanych ziemniaków (najlepsze te o dużej zawartości skrobi)
1 kopiasta szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka M
sól
pieprz

około 250 gramów ugotowanego mięsa np. z rosołu
pół cebuli
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki majeranku

Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na odrobinie tłuszczu.
Ugotowane mięso mielimy lub drobno siekamy dodajemy przyprawy i podsmażoną cebulę dokładnie mieszamy.

Zimne ugotowane ziemniaki przeciskamy  przez praskę lub jeszcze ciepłe utłuc na puree.
Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy zagniatamy ciasto jak na kluski. Jeżeli ciasto jest bardzo kleiste możemy dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto ziemniaczane dzielimy na około 10 porcji każdą porcję rozpłaszczamy dłonią na placek na środku nakładamy dużą porcję farszu składamy boki do środka zawijając farsz. Dobrze dociskamy.



Na patelni rozgrzać minimum jednocentymetrową warstwę oleju. Smażymy farszynki z każdej strony na złoty kolor.
Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
 Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz