Zrazy schabowe to propozycja na smaczny tradycyjny obiad dla całej rodziny. Bardzo kruche roladki schabowe w aromatycznym sosie własnym.
Ja podaję najczęściej z kaszą lub kluskami i kapustą zasmażaną.
5 porcje
5 grubszych plastrów schabu wieprzowego ( najlepszy schab do zrazów to taki z przerostami tłuszczyku)
1 duża cebula
około 150 g boczku wędzonego
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
4-5 łyżeczek ostrej musztardy
sól
pieprz
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki papryki słodkiej
2-3 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórki przecinamy wzdłuż na kilka cienkich kawałków
Boczek wędzony kroimy w kostkę
Mięso rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy solą pieprzem.
Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, nakładamy sporą ilość cebuli, boczku wędzonego i kilka kawałków ogórka.
Następnie brzegi mięsa zakładamy do środka i zwijamy w roladkę, w miejscu łączenia można spiąć wykałaczką.
W głębokiej patelni lub garnku z podwójnym dnem roztopić smalec.
Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy roladki oprószamy słodką i wędzoną papryką, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Do złocistych zrazów dodajemy pokrojony na plasterki czosnek chwilkę smażymy i całość zalewamy wodą a najlepiej bulionem mięsnym lub warzywnym. Płyn powinien pokrywać zrazy tak do połowy, dodajemy ziele angielskie i całość dusimy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu obracając na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.( Dusimy około 1 godzinę.)
Miękkie zrazy przekładamy na talerz. Powstały sos przecedzamy, doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego sos uzyska ładny ciemny kolor.
Około 1 czubatą łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością wody wlewamy wolnym strumieniem na gotujący sos i energicznie mieszamy aby nie było grudek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz